Programok a környéken

Nyírség

Történelem és mítosz a sárkányok földjén

Történelemmel és tradíciókkal egyaránt átitatott ez a vidék. A Báthori család őseinek legendáiból táplálkozó sárkánykultusz ma is elevenen él Nyírbátorban, ennek gyökereivel, a nemesi család históriájával a Várostörténeti sétányon dramatikus szoborcsoportok ismertetik meg az érdeklődőket. A két gótikus templomot is felfűző sétány elvezet a történelmi Báthori, Bethlen, Rákóczi és a Károlyi családok által lakott középkori várkastélyhoz. A kastélybeli panoptikum életképei a Vérgrófnőként elhíresült Báthori Erzsébet titkait is megjeleníti.

Vaján egy másik ősi családi fészket, a reneszánsz stílusú Vay-kastélyt lehet megtekinteni, míg a baktalórántházai Dégenfeld-kastélyban működő interaktív múzeum szórakoztatva repít vissza a múltba.

Kállósemjénben a Kállay család lakta Kállay Kúriában gyönyörködhetnek a látogatók. A Kállay család az ősi magyar nemesi családok egyike, amely még a honfoglaló magyar elit tagjaként jött a Kárpát-medence területére és az évszázadok alatt jelentős szerepet töltött be a magyar történelemben. A barokk Kállay kúriát 1763 körül a nagykállói megyeháza olasz építésze Salvator Aprilis építette Kállay György megrendelésére. A kastély eredeti magva a középső hat helyiség az előcsarnokkal, a keleti szárny végét, az emeletes teraszos részt a 19. század elején illesztették az épülethez. 2020-ban teljes felújításon esett át számos programot kínálva az idelátogatók számára.

Máriapócs Rabócsi Ring

Nem csak férfiaknak - Igényes és színvonalas szolgáltatások, színes rendezvénysorozatok kínálnak évről-évre kultúrált szórakoztatást Máriapócson, az ország és a régió technikai-sport szerelmeseinek. Hetente váltakoznak a versenyek és rendezvények. Ki-ki kedvére válogathat a különböző technikai sportok között, megunhatatlanná téve ezzel a versenypályát. A RabócsiRing ma Közép-Európa egyetlen olyan sportkomplexuma, ahol négy szakág – autó, motor, gokart, drift – működik egymás mellett párhuzamosan. A szolgáltatási palettán szerepel vezetéstechnikai tréning is, ahol a résztvevők képzett instruktoroktól sajátíthatják el a vezetéstechnikai ismereteket, és a biztonságos közlekedés alapjait.

Felső-Tisza

Lassíts és lásd meg a valódi értékeket – ez a slow turizmus, azaz a lassú pihenés filozófiája, amihez minden adott az ország északkeleti csücskében, a Felső-Tisza vidékén: csendes aprófalvak, magával ragadó természeti környezet, az aktív kikapcsolódás lehetősége folyóvizeken és két keréken, kivételes kulturális látnivalók a Középkori templomok útján, generációról generációra hagyományozódott helyi ízek, beszélgetésre mindig kész, ráérős házigazdák. Aki nyitott szemmel és szívvel érkezik, csodálatos rejtett kincsekre bukkanhat, garantáltan távol a turisták tömegeitől.

Csorogjon le a Tiszán, bringázzon végig a töltéskoronán!

Erő, amely éltet, de ha kedve zordra fordul, akár el is pusztít mindent: bármely folyóvíz partjánál is telepedett meg az ember, meg kellett tanulnia a vizet tisztelni. Nincs ez másképp az ország északkeleti csücskében, a Tisza felső szakaszán sem, ahol az áradást rettegték, a veszélyes lápvidék azonban a betörő hadakkal szemben menedéket is nyújtott elődeinknek. Ez a vizekkel átszőtt vidék ma is menedék a városi ember számára, egyszerre kínálva az aktív kikapcsolódás, a kulturális felfedezések és a lelki töltekezés lehetőségét.

A Felső-Tisza nagy folyónk leggyorsabb, legtisztább és legérintetlenebb szakasza, az ország egyik legszebb víziútja nagy kapacitású vízitúra-bázisokkal Tiszabecsen és Vásárosnamény-Gergelyiugornyán, megújuló kikötőhelyekkel, jól felszerelt kempingekkel. A kajakkal vagy kenuval érkezők különböző hosszúságú és nehézségű túrákon felfedezhetik a Tiszát, a Szamost és a Túrt, vagy lecsoroghatnak Tiszabecstől Tokajig, útközben rengeteg a látnivaló és csodás homokos partszakaszok (Tivadar, Gergelyiugornya) csábítanak strandolásra. Kezdő vízitúrázóknak ideális terep a szelíden csorgó, sekély Öreg-Túr, amelyet igazán vadregényessé tesznek a víz fölé belógó part menti fák.

Tokaj Hegyalja

A Tokaji borvidék 1737 óta élvez védettséget, amikor is egy királyi rendelet –a világon elsőként – zárt borvidékké nyilvánította. Ez azonban kötelezettségekkel is járt: a bortermelés ezen a vidéken közel 3 évszázada szigorúan szabályozott törvényi keretek között zajlik. A kultúrtáj hűen mutatja be az ebben a régióban meghonosodott bortermelés, egy borspecialitás készítésének történelmi hagyományait – hiszen ezek a speciális igények formálták a pincék és pincészetek formai megjelenését, mely eltér Magyarország más tájaitól.

A jellegzetes szőlőbirtokok, falvak és kisvárosok mélyen fekvő, ősi borpincéiben nyomon követhető a tokaji bor termelésének minden mozzanata. Az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok érintetlen, eredeti formában való továbbélése és a borvidék évezrede tartó egysége indokolta, hogy az UNESCO Világörökség Bizottsága a Tokaji borvidéket 2002-ben mint kultúrtájat felvette a Világörökségi Listára.